24.9.12

Kopi dari Facebook.

" "Kalau masuk pondok, mung nak makan apa nanti? Nak makan pasir?"

Allahurobbi, kalaulah mereka tahu, orang yang menuntut ilmu agama itulah rezkinya yang melimpah-ruah. Tak bawak duit pergi mengaji pun takpe. Duduk dari pagi sampai ke malam menadah ilmu mengenal Allah, pasti ada saja rezki yang datang menjengah.

Allah. Allah.

Jangan ingat kita dah sampai unibersiti ni ilmu kita dah tahkik. Malulah kita dengan budak-budak pondok, mereka mengaji kitab pagi petang siang malam, sedang kita ini kelas pagi petang belajar fizik matematik, malam pulak study sampai ke lewat pagi, lepas tu tidur sampai miss subuh, dan kemudian ulang balik cerita yang semalam.


Kita ni perform untuk dunia 4 flat tapi untuk akhirat kita zero. Lepas tu ada hati pulak nak menghina bakal-bakal alim ulama' ni.

Kalau tak boleh buat baik dengan orang, jangan kita buat jahat dengan orang lain. Jadilah orang yang bila tiada dirindui, bila ada disukai, bila mati dihargai.

Maaflah keras sikit. Orang awam ni bukan boleh sangat, dia tak paham. "

3 ulasan:

takky berkata...

den paham...
sabar je la...
mulut org kita x leh tutup...
just doakan aje org 2 agar die nampak nikmat sebenar perkara tersebut...

tira azhar berkata...

Dua2 pun penting.
Menuntut ilmu di uni pun atas nama-Nya jugak..
:)

Aliff Haikal berkata...

ya Allah , kenapa dorg sanggup berfikiran macam ni ?

Apa-apa pun , semoga Allah merahmati kita semua :)